Oamenii în grupuri se comportă similar turmelor de oi, urmând orbește unul sau câțiva oameni care li se par că știu unde merg, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat în Animal Behaviour Journal și preluat de telegraph.co.uk. Cercetătorii de la Universitatea din Leeds, autorii studiului, cred că descoperirea lor poate avea aplicații importante, mai ales în administrarea dezastrelor.
Cercetătorii, coordonați de profesorul Jens Krause, au realizat o serie de experimente în care voluntarilor li s-a cerut să meargă la întâmplare într-o sală mare, fără să vorbească unii cu ceilalți. Un număr mic dintre subiecți a primit câteva instrucțiuni suplimentare. Rezultatele studiului indică faptul că este suficientă o minoritate de doar 5% din ceea ce se numește "indivizi informați" pentru a influența direcția unui grup mare, de minim 200 de persoane. Restul de 95% urmează minoritatea, fără să-și dea seama de acest lucru.
Studiul urmează altuia, realizat de profesorul Simon Reader de la Universitatea din Utrecht, care a scos la iveală faptul că majoritatea oamenilor se simt fericiți să joace un rol secundar, chiar și în cazul în care urmează un lider care nu știe unde merge. "Și mai interesant este că studiul a indicat că, în condițiile în care li se arată o scurtătură, oamenii preferă să meargă pe drumul vechi și să le spună și celorlalți să aleagă drumul mai lung", a spus Reader. Descoperirea ar putea avea implicații fatale atunci când este vorba de evacuarea unei clădiri sau a unei nave, în caz de urgență, pentru că oamenii preferă drumurile familiare, chiar dacă acestea sunt o alternativă mai lungă de a scăpa din dezastru.
Mai multe știri pe www.mediafax.ro